Eskişehir Büyükşehir Belediyesine ait büfe ve özel bayilerden Eskart temin edebilirsiniz.

www.estram.com.tr internet sayfasında online işlemler kısmından ilk başvuru, yükleme, vizeleme işlemlerini yapabilirsiniz. Estram Mobil uygulamasını kullanarak son 10 kullanımınızı görebilir, bakiye yükleme ve vizeleme işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Eskartınızı sadece Eskişehir’de kullanabilirsiniz.

Her yıl karta yapılan güncelleme işlemidir. Kullanım süreleri müracaat  tarihinden itibaren bir yıl boyunca geçerlidir. Başvuru koşullarını taşımaları kaydıyla sahip oldukları Eskartlarını vizeleterek indirimli ve serbest kullanımlarını devam ettirirler. Aksi durumda sahip oldukları Eskartlar kullanım dışı kalacak karta bakiye yükleme işlemine izni verilmeyecek ve kartın içindeki bakiye bitene kadar “Tam Eskart Tarifesi” üzerinden ücretlendirilerek, kullanılabilecektir.

Bu işlem için Eskartınız ile birlikte Eskart Başvuru Merkezine başvurmanız gerekmektedir. Yapılan inceleme sonucunda gerekli düzeltme işlemleri yapılarak Eskartınız kullanılabilir hale getirilecektir. Eğer Eskartınızda fiziksel olarak yıpranma kırılma vs. söz konusu ise; 80 TL karşılığı aldığınız yeni Eskartınıza (içinde bakiye olmaması gerekmektedir) eski Eskartınızın tüm bilgileri (bakiye, binişler v.b)  aktarılarak kullanılabilir hale getirilir.

Öğretmen/öğrencilik hakkınız bittikten sonra indirimli Eskarttan yararlanamazsınız. Eskart içinde kalan bakiyenizi bitene kadar tam Eskart tarifesi üzerinden kullanabilirsiniz. Ayrıca Öğretmen/öğrencilik hakkı sona eren Eskartınıza yükleme işlemi yapamazsınız.

Eskartınıza 1 (bir) seferde en az 0,1 kuruş ila en fazla 450 TL yükleme yapabilirsiniz. Toplamda Eskartınıza 1.500 TL yükleme yapılabilir.

Kimlikli eskart için; Eskart Başvuru Merkezine başvuru yaparak Eskartınızı iptal ettirip yenisini çıkartabilirsiniz.

Öğrencilik süresi, 2 yıllık üniversiteler için 7 dönem, 4 yıllık üniversiteler  için 14 dönemdir. Bu süreyi dolduranlar öğrencilerin sadece sınav hakları olup öğrencilik hakkından yararlanamadıkları için indirimli Eskart kullanma hakları bulunmamaktadır.

Eskart yükleme otomatının sağ tarafında bulunan yeşil renkli hazneye Eskartınızı yerleştirdikten sonra, ekrandaki talimatlara uyarak yükleme işlemi yapabilirsiniz.

0 222 237 63 64 no’lu telefonu aramanız üzerine konu ile ilgili talep oluşturulur. Konu yetkililerce incelenip en kısa sürede tarafınıza dönüş yapılır.

10 / 20 / 50 / 100 ve 200 TL’lik banknotlarla Eskartınıza 1 (bir) seferde en az 10 TL en fazla 200 TL yükleme yapabilirsiniz. Toplamda Eskartınıza 1.500 TL yükleme yapılabilir.

0 222 237 63 64 no’lu telefonu aramanız üzerine konu ile ilgili talep oluşturulur. Konu yetkililerce incelenip en kısa sürede tarafınıza dönüş yapılır.

Kayıp eşyalarınız için, hafta içi mesai saatleri içinde (08.00 – 17.30) Kayıp Eşya Bürosu’na başvurunuz.

Bulduğunuz kayıp eşyaları tutanak karşılığında duraklardaki güvenlik personeline teslim ediniz.

Katlanmış vaziyette bulunan bisiklet ve scooterlar ile yolculuk yapılabilir.

Görme engellilere refakat eden köpekler ve önlemi alınmış kafeste taşınabilen evcil  hayvanlar dışında tüm hayvanların tramvaylara alınması yasaktır.

Canlı müzik yapılması yasaktır.

Tramvaylar belirli çalışma planlarına göre hizmet vermektedir. Dolayısıyla duraklarda fazladan yapılan beklemeler öncelikle planları, buna bağlı olarak da tramvay trafiğini ve yolculuk sürelerini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca tramvayların sinyalizasyon sistemine talep gönderdikten sonra platformda fazladan bekleme yapmaları, kavşağı terk etme süresini uzattığından karayolu araç trafiğinde de fazladan beklemelere neden olmaktadır. Bir Platformda yapılan fazla beklemenin her platformda yapılabileceği göz önüne alındığında toplamda seyir süresini arttıracağı aşikardır. Bu sebeplerle tramvayların platformlarda ortalamanın üzerinde sürelerle beklemesi tercih edilmemektedir.

Tramvaylarda zil ve korna olmak üzere 2 farklı sesli uyarı sistemi bulunmaktadır. Zilin yetersiz kaldığı durumlarda korna kullanılmaktadır. Ayrıca acil fren kullanımı esnasında sesli uyarı otomatik olarak devreye girmektedir. En sık karşılaşılan kaza senaryoları arasında yer alan, iki tramvayın karşılaşması durumlarında yaşanan kazaların önüne geçmek için karşılaşma anlarında, işletme talimatları ve eğitimler gereği sesli uyarı kullanılmaktadır.

Tramvay işletimi ilk tramvayın 05.15 sıralarında Otogar Platformu’ ndan hareketi ile başlamakta, 00:53’ de Otogar Platformu’ ndan depoya girmesi ile tamamlanmaktadır.
Yolcularımızın mağduriyet yaşamamaları için, 16.05.2024 tarihinden itibaren, detayları web sayfamızda yer alan hatlarda ve saatlerde gece tramvay işletimi başlamış bulunmaktadır.
03:00 / 05:00 saatleri arasında ise sabit tesisler (ray, katener, makas ve sinyalizasyon) ile araçların temizlik, bakım ve onarım faaliyetleri yürütülmektedir.
Vatman eğitim ve sınavları da 00:00 / 05:00 saatleri arasında yapılmaktadır.
Ayrıca hat üzerinde eşya taşımaları da izine tabi olup, emniyet nedeniyle katener hattında gerektiğinde enerji kesilerek yapılmaktadır.
Bu sebeplerle tramvay işletiminin sabaha kadar kesintisiz şekilde yapılması mümkün olmayıp, ilave gece seferi uygulaması yapılmaktadır.

Tramvaylardaki iklimlendirme sistemleri sürücü kontrollü olmayıp, hava sıcaklığına bağlı olarak çalışmaktadır. Sürücü sadece açma/kapatma fonksiyonunu kullanabilmekte, sıcaklık ayarı yapamamaktadır. Tramvayların yolcu tarafına ait iklimlendirme sistemlerinin kapalı olması gibi bir durum, işletme talimatları gereği söz konusu olamaz. Bu bilgiler doğrultusunda herhangi bir aksaklık yaşanmasının muhtemel sebebi iklimlendirme sistemi arızasıdır. Bu durumda mümkün olan en kısa süre içerisinde tramvay yedek bir tramvay ile değiştirilir.

Tramvay kapılarında bulunan sensörler, kapı serbest vaziyette iken 3 sn. süre geçiş tespit etmezse, kapı otomatik olarak kapanır. Kapandığı sırada sensör önünde geçiş ya da kapının bir cisme çarpması yaşanırsa kapı yeniden açılır. Ayrıca yeni tramvayların kapı üzerinde de şerit sensörleri bulunmaktadır. Tramvay üzerindeki emniyet sistemleri sıkışmayı önlemek ve açık kapı ile hareketi engelleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Tramvay kapıları otomatik açılmamaktadır. Tramvay durağa geldiğinde sürücü kapıları serbest bırakmakta, bu durumda durma talep butonuna basılmış olan kapılar açılmaktadır. Bu nedenle tramvaya inecek/binecek yolcunun kullanacağı kapıya ait talep butonuna basması gerekmektedir.

Mevcut vizesi olan Öğrenci Eskartınıza Estram Mobil Uygulaması üzerinden talimat vererek veya Eskart yükleme noktaları üzerinden Abonmanlık işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Hayır. Mevcut Öğrenci Eskartınızı veya birleştirilmiş Eskişehir Osmangazi veya Eskişehir Teknik Üniversitesi kartlarınızla gerçekleştirebilirsiniz.

250 TL dir.

Kullanım süresi 30 gündür.

Aylık Öğrenci Abonmanlık biniş sayısı sınırsızdır. Aynı cihaza başkası için okutturulursa ardışık binişteki gibi Tam Eskart ücreti tahsil edilir. Unutmayın kartınız size özel ve sınırsızdır. Farklı cihazlarda sınırsız şekilde kullanabilirsiniz.

Abonmanlığınızın bitmesine 3 gün kala yeni abonmanlık yükletebilirsiniz, kalan sürede kartınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Kartınıza el konularak yasaklanır ve Kabahatler Kanununa göre cezai işlem uygulanır.

Tramvaydan – Tramvaya, Tramvaydan – Otobüse, Otobüsten – Tramvaya veya Otobüsten – Otobüse olacak şekilde biniş sonrası 60 dakika içinde aktarma yapabilirsiniz. Aynı hat üzerinde veya aynı otobüs üzerinde aktarma işlemi gerçekleştirilemez. Bu durumlarda biniş bedeli tahsil edilir.

Abonmana çevrilmiş bir kartta, abonmanlık süresi bitene kadar herhangi bir değişiklik yapılamamaktadır.